Tuesday 27 November 2012

Resepi Spaghetti Bebola Daging



wow...tiba-tiba lapar plak hari ini. He2...tadi roses baca newpapers (Utusan Sarawak 28/11/2012) dan ternampak resepi ni pulak.Jom roses kongsikan bersama semua pembaca resepi utntuk hari ini. Selamat mencuba..ermmm...sedapnya

Bahan A

1 Paket spaghetti
1 Sudu besar minyak masak
Garam secukupnya

Bahan B

1 Bawang Besar (dihiris halus)
5 Gram halia (dihiris sederhana)
1 Tin Cendawan Bulat ( dihiris kepada 3 bahagian)
1 Paket daging lembu kisar
1 Paket bebola daging
1 Tin besar pes tomato
1 Botol sos tomato
Herba oregano secukup rasa 
2 Sudu makan minyak masak
1 Ketul keju pejal

Cara-cara penyediaan Spaghetti

  1. Masukkan air kedalam periuk. Biarkan sehingga mendidih.
  2. Kemudian, masukkan satu sudu teh minyak masak dan garam.
  3. Letakkan spaghetti ke dalam periuk tersebut.
  4. Biarkan sehingga spaghetti lembut atau sehingga 5-7 minit.
  5. Toskan dan letak di atas mangkuk sederhana besar.

Cara-cara penyediaan sos Spaghetti

  1. Masukkan 2 sudu makan minyak masak ke dalam periuk. Biarkan sehingga panas.
  2. Kemudian, masukkan bawang besar dan halia. Tumis sehingga naik wangi.
  3. Letakkan bebola daging, daging lembu kisar, dan kulat bulat.Goreng sehingga masak.
  4. Masukkan satu tin pes tomato dan satu botol sos tomato.
  5. Gaulkan sehingga rata dan masak.
Selepas itu, masukkan spaghetti dan sos spaghetti. Gaul sehingga rata. Kemudian letakkan keju yang dihiris ke atas spaghetti. SEDIA DIHIDANGKAN.

-roses-

No comments:

Post a Comment